Arla backar in i framtiden

Trots alarm om plastmaterialens enorma baksidor för miljön blir det svårare och svårare att hitta ett mjölk-, grädd- eller yoghurtpaket utan skruvkork, gängor och topp i just plast. Arla backar nu in i framtiden med de nya omiljövänliga förpackningarna.

Vi har under flera år hållit oss mycket till Arlas grekiska yoghurtar hemma hos oss, ni vet de där med högre fetthalt – den naturella, den med passionsfrukt eller den med vanilj. Sedan jag här om dagen gick den vanliga omvägen till en matbutik som säljer just dessa yoghurtar och jag till min stora besvikelse upptäckte att de numera förpackas och säljs i förpackningar med skruvkork, gängor och topp i plast har det blivit dags för mig att se mig om efter andra alternativ.

Mjölkko

Vad har förändrats i förpackningen?

De gamla hederliga Tetra Brik-förpackningarna har bytts ut och ersatts av Tetra Top som består av en större mängd plast. De nya förpackningarna har en större klimat- och miljöpåverkan på grund av själva material-sammansättningen. De är dessutom svårare att tömma, sortera och återvinna samt kräver fler lastbilar och ett större trafikarbete på grund av att förpackningarna kräver mer plats. I en jämförelse mellan ”tegelstensmodellen” Tetra Brik och den så kallade ”takåsmodellen” går det in 30 % mindre i en lastbil som fylls med ”takåsmodellen”. Det samma bör gälla även Tetra Top.

Går att sortera men vad återvinns?

Att konsumenterna sorterar och lämnar tillbaka material till producenterna innebär inte med säkerhet att materialet återvinns. Det ska man inte tro. Såhär skriver bland annat Tetra Pak på sin hemsida:

Plast- och aluminiumfraktionen från återvunna förpackningar går hos oss i Sverige till energiutvinning, men det finns tekniker för att materialåtervinna även detta material.

Det är en vanlig missuppfattning att det vi sorterar sedan återvinns. Det ser inte ut så. Den mesta plasten som vi sorterar och lämnar tillbaka går exempelvis till förbränning. Arla menar att det finns en god marknad för att exempelvis plastlocken ska kunna materialåtervinnas men i praktiken återvinns de i vilket fall som helst inte. Läs exempelvis mer här från en intervju med en hållbarhetscoach i Sveriges Radio 15 februari. Inte heller plastskiktet inne i paketen, plastgängan eller plasttoppen återvinns idag. Den plast som går med pappret till återvinningen förbränns när den har avlägsnats från pappret i en process med varmt vatten. Pappret däremot kommer kunna återvinnas många gånger och bli exempelvis papperskassar eller tvättmedelspaket. Av all den plast vi sorterar i Sverige är det bara 8 % som faktiskt återvinns.

Arlas nya Tetra Top-förpackning med större mängd plast
Arlas nya Tetra Top-förpckning med större mängd plast

Av all den plast vi sorterar i Sverige är det bara 8 % som faktiskt återvinns.

Varför denna förpackning Arla?

Arla skriver på sin hemsida att de behöver byta ut sina maskiner och att de ville byta förpackning för att öka bekvämligheten för sina kunder. Själv känner jag mig bara obekväm. De nya förpackningarna Arla har valt att använda är sämre ur klimat- och miljösynpunkt. Och tvärtom mot vad Arla skriver anser i alla fall jag att det blir en kladdigare upplevelse med yoghurt som fastnar i korken och hamnar i gängorna samt att den är svårare att tömma och sortera. Det sistnämnda bör i så fall innebära att det blir mer matsvinn och sämre potentiell återvinningsgrad.

Arla skriver också på sin hemsida att de tror att många vill ha skruvkork samt att de tycker att det är praktiskt men inte så bra för miljön. De använder plast som är baserad på sockerrör istället för fossil olja i sina plastlock och de klimatkompenserar (åtminstone vad gäller den ökade klimatpåverkan från själva materialen i de nya förpackningarna). Detta är en klen tröst. Det är fortfarande nyproducerad plast det handlar om och totalt sett verkar det entydigt vara så att förpackningsbytet är en negativ utveckling i miljösynpunkt. Arla har gjort framsteg i förpackningar till andra produkter vilket är värt att stötta men när det kommer till bland annat grekisk yoghurt backar de in i framtiden och tidigare kunder får det ännu lite svårare att ställa om till en mer miljövänlig livsstil. Jag tror inte att Arla på något vis är sämst i klassen (Änglamark, ICA, Skånemejerier mfl använder ju också plastförpackningar). Arla har ett hållbarhetsarbete och de gör helt säkert mer för miljön än de måste vad gäller val av förpackningar till deras produkter. Det är oavsett inte tillräckligt i ett hållbarhetsperspektiv eller för ett företag som verkligen vill visa att de tar ett miljöansvar. Inte för mig i alla fall och nu ser jag mig om efter ett miljövänligt alternativ.

2 svar på “Arla backar in i framtiden

  1. Det är inte klokt faktiskt. Att de inte skäms… Har du hittat andra alternativ? Jag försöker iaf ta de som bara är av papper.

    1. Änglamark har fortfarande kvar en schysstare tetra om man kan tänka sig köpa 1,5 liter och det passar i alla fall hemma hos mig just nu. Sedan finns det nog en tunn plastfilm i denna tetra också, så helt plastfria är de ju inte ändå men klart bättre än de nya med plastkork.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp