Att halvera mitt avfall

Avfall är en fråga som har intresserat mig mer och mer de senaste åren. Det kan ju låta lite konstigt för somliga en sekund men alla som jag har pratat med inser också snart att avfall är en stor miljöfråga och att mycket av avfallet vi skapar vittnar om ett omfattande slöseri med tillgångar, driver på klimatförändringarna och förstör för djur och natur. Inklusive människan själv. Jag har nu bestämt mig för att minska mitt avfall och börja ställa om med inspiration av nollavfall eller zero waste. Att skapa noll avfall är väl närmast en utopi men det finns de som visar att man kan komma ganska nära. Själv är jag inte i närheten men desto större skillnad kan jag göra!

2018

När jag under några veckor förra året kollade hur mycket avfall vi skapade hemma hos oss såg det ut ungefär såhär en vanlig vecka: 

  • 4 allmänsoppåsar (exkl barnblöjor)
  • 1 kasse med tidningspapper 
  • 1 kasse med kartong/pappersförpackningar
  • 1 kasse med plast och
  • En mindre mängd glas och metall

Visst låter mycket och det blir ju också en hemsk massa sopor om man räknar ihop ett helt år! Men genom att ha koll på vad och hur mycket vi slänger och återvinner kan vi se vilken potential som finns att minska mängden. Tanken är att försöka minimera avfallet men också återvinningen på sikt, både hemma och mitt eget avfall överallt utanför hemmet. Det kan ta tid att förändra beteenden. Mycket man gör är ju vanestyrt och vanor kan vara mer eller mindre svåra att ändra på. Annat avfall man skapar kan vara svårt att komma åt eller att undvika av olika skäl men man kan börja där det är enkelt och ta en sak i taget. Mycket är normer och man gör ju faktiskt en hel del i onödan, alltså vissa saker är egentligen inte svåra att undvika, det kan nästan vara svårare rent socialt att bryta vissa normer. Men kom då ihåg att normer kan förändras med tid! Och alla som vill kan också göra någonting för att det ska ske. Förr eller senare kommer man ändå dras med, för jag tror att en ny trend och nya normer står för dörren – helt enkelt att avstå, att minska, att återanvända och att reparera och att vi alla på det sättet kommer att minska vårt avfall med förebilder inom zero waste, noll avfall.

Här börjar zero waste

Till att börja med tror jag att man behöver tid på sig att se och analysera problemen. Jag tittar i soppåsen ibland. Vad slänger jag egentligen i allmänsopen och går det att undvika? I så fall hur? Samma sak med det som går till återvinning, går det att undvika? Hur?

Det går att ändra på mycket. En sak jag helt har slutat med är engångsartiklar och enportionsförpackningar i plast. Under det här året hoppas jag också kunna göra mer skillnad än så genom att halvera mängden avfall som går till allmänsopor hemma hos mig men också att börja minska mängden som återvinns. För enbart återvinning räddar väl inte världen, det finns ju mycket bättre saker att göra! Refuse, Reduce, Reuse, Repair!

Under året kommer jag fortsätta skriva om mitt avfall och posta mätningar mm här på whatawaster.se och på Instagram. Håll till godo!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp