Mitt avfall #1 2019

Senaste mätningen, se här.

Här kommer årets första mätresultat. Jag har gjort en första mätning av vårt avfall under en vanlig vecka och avfallet har redan minskat med ungefär en kasse jämfört med 2018. Läs mer om vårt avfall under 2018 och min förhoppning att under det här året halvera avfallet hemma hos oss här.

Mätning #1 2019

  • 3,5 allmänsoppåsar (exkl barnblöjor)
  • 1 kasse med kartong/pappersförpackningar
  • 1 kasse med plast
  • 5 glasburkar/flaskor, 5 metallburkar och lite småmetall
  • En mindre mängd tidningspapper

Den skillnaden mot 2018 som det går att säga något om är såhär långt är att vi numera läser vår morgontidning digitalt istället för i pappersformat vilket naturligtvis har minskat vårt avfall, åtminstone från delen som vi lämnar till återvinning. Kanske har vi blivit lite bättre på att sortera och kanske har vi minskat lite på matsvinnet men det får visa sig efter fler mätningar. Jag kommer att lägga ut fler uppdateringar under året!

Så vad består vårt restavfall av?

Som jag var inne på i tidigare inlägg om att halvera mitt avfall är det en god start att titta i allmänsoppåsen ibland för att se vad som slängs där. Är det något där i som inte kan sorteras eller vad är problemet?

I vårt restavfall ser jag mat, thérester, hushållspapper, servetter, ritpapper, tulpaner, växter och jord, presentsnören, presentpapper, papperstejp, plasttejp, plåster, bomull och piprensare. Handen på hjärtat ser jag också ett fåtal förpackningar som kan vara ohygieniska att hantera eller svåra att tömma och skölja ur eller förpackningar som består av flera material och är svåra att sortera på ett bra sätt, typ ett kollage med olika återanvända material eller en brödpåse av papper och plast.

Matavfall rakt ned i soppåsen

Mestadels är det nog mat och annat organiskt som fyller vår allmänsoppåse och som utgör vårt restavfall. Alltså sådant som vi hade kunnat kompostera bara Stockholms Stad (Stockholm Vatten och Avfall) ville erbjuda oss den möjligheten. Det blir ett kapitel för sig men i princip handlar det om att individer som bor i flerbostadshus inte erbjuds någon möjlighet att sortera och lämna ifrån sig sitt matavfall överhuvudtaget så länge hyresvärden eller bostadsrättsföreningen av något skäl har valt att inte ansluta sig till kommunens insamlingssystem. För vår egen del betyder det att vi står med armarna bakbundna. Vi vill ju sortera och lämna ifrån oss matavfallet så att det kan bli biogas, biogödsel eller kompostjord men vi har alltså ingen möjlighet. Hur hållbart verkar det? Detta blir nog årets stora utmaning om vi ska lyckas halvera vårt restavfall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp