Mitt avfall #2 2019

Det har gått mindre än ett halvt år och mängden restavfall har redan minskat från fyra soppåsar till två. Eftersom Stockholm Vatten och Avfall – inte erbjuder individer möjligheten att sortera och lämna ifrån sig sitt matavfall har vi på omvägar ordnat så att vi kan lämna vårt matavfall hos vänner istället. Detta gör hela skillnaden och vi har redan nått årets mål att halvera mängden restavfall. Det roliga är att det var SÅ enkelt och att jag redan nu ser att det går att göra mycket mer för att minska på avfallet ytterligare. Vi slänger fortfarande mer än nödvändigt i restavfallspåsen och det går fortfarande att minska på mängden vi tar till källsorteringen. Läs mer om vårt avfall under 2018 och förhoppningen att under det här året halvera avfallet hemma hos oss här.

Mätning #2 2019

  • 2 allmänsoppåsar med restavfall (exkl barnblöjor)
  • 1,5 matavfallspåsar
  • 0,5 kasse med kartong/pappersförpackningar
  • 0,5 kasse med plast
  • 17 glasburkar/flaskor och tillhörande metallock / metallkork
  • En mindre mängd tidningspapper

Skillnaden mot 2018 är såhär långt är att vi numera läser vår morgontidning digitalt istället för i pappersformat och vi har börjat sortera vårt matavfall och därigenom minskat både på restavfallet. Mängden glasburkar har dock ökat tillfälligt (läs barnmat). Svårt att säga något om varför mängden plast och pappersförpackningar bara var hälften av tidigare mängd denna gång. Vi får se hur det ser ut nästa gång och förhoppningsvis går det att dra några slutsatser då.

Tidigare mätning under 2019, se här.

Vi har nu nått ett av årets mål och Stockholm Vatten och Avfall får samtidigt tacka och ta emot. Ingen förlorar, alla vinner!

Så vad består vårt restavfall av?

Som jag var inne på i tidigare inlägg om att halvera mitt avfall är det en god start att titta i allmänsoppåsen ibland för att se vad som slängs där. Är det något där i som inte kan sorteras eller vad är problemet?

I vårt restavfall ser jag hushållspapper, servetter, ritpapper, tulpaner, växter och jord, presentsnören, presentpapper, papperstejp, plasttejp, plåster, bomull och piprensare. Handen på hjärtat ser jag också ett fåtal förpackningar som kan vara ohygieniska att hantera eller svåra att tömma och skölja ur eller förpackningar som består av flera material och är svåra att sortera på ett bra sätt, typ ett kollage med olika återanvända material eller en brödpåse av papper och plast. Och lite matsvinn och thérester slinker fortfarande ned men det är ju så lite jämfört med tidigare!

Matavfall rakt ned i soppåsen? Inte längre!

En stor del av vårt restavfall bestod av matsvinn och annat organiskt avfall. Vi har länge stått med armarna bakbundna då Stockholm Vatten och Avfall som sagt inte erbjuder individer möjligheten att sortera och lämna ifrån sig sitt matavfall. Nu har vi på omvägar ordnat så att vi kan lämna vårt matavfall hos vänner istället. Nu kan vårt matavfall äntligen bli biogas, biogödsel och kompostjord.

Vi har nu nått ett av årets mål och Stockholm Vatten och Avfall får samtidigt tacka och ta emot. Ingen förlorar, alla vinner!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp