Plastbanta hemma

Det finns många skäl att plastbanta och vi är långt ifrån ensamma om att göra detta nu. Jag lever i en familj om fyra och vi kommer under året fortsätta byta ut förbrukningsvaror i plast mot miljövänligare alternativ hemma hos oss, rensa ut giftiga plaster och undvika plast i största allmänhet där sunda och miljösmarta alternativ är tillgängliga. Vi börjar där det är enkelt och där det gör störst nytta.

Det är dags att börja plastbanta och undvika giftiga plaster, även snygga saker som min godzilla från ett fjärran land får lämna hemmet men bilden sparar jag!

Varför plastbantar vi hemmet?

Plast tillverkas nästan alltid av fossil olja och det finns ju en massa tillgänglig kunskap om hur produktion och förbränning av plast driver på klimatförändringarna. Det kommer också larm på larm om hur plasten vi använder i vår vardag hamnar i naturen och fyller våra hav, hur det påverkar och förstör för djurlivet samt hur mikroplatser sedan har börjat vandra från djur till djur uppåt i näringskedjan. Många plaster, framförallt de mjuka plasterna, innehåller också kemikalier som är hälsofarliga även utanför kroppen. Dessa bör man helt enkelt inte ha hemma. Dessutom är det ju mycket snyggare rent estetiskt med exempelvis köksredskap i trä och metall. Saker man gillar tar man sedan hand om bättre och ett material som trä kan man ju underhålla till skillnad från plast, så hållbarheten är klart bättre även av det skälet. Saker i plast slänger man ju eller i bästa fall sorterar i återvinningen när de har slitits ut. Men det finns ett slut på slit- och slängsamhället! Låt oss som ett första steg sluta med plast så långt det går. Jag tror också att ett fint och trivsamt hem sitter mycket i detaljerna och att det kan göra stor skillnad att inreda det och skapa det utan plast och utan saker som man inte bryr sig om eller som man inte behöver. Så häng med vetja, passa på att rensa hemma! Allt man bryr sig om och behöver ska ha en given plats, resten kan man återvinna, ge bort eller sälja. Jag är själv inte riktigt där ännu, det kommer nog ta en del tid men nu är jag igång!
Läs mer om plast hos Naturskyddsföreningen och hos Stockholms stad.

Ju mer jag lär mig om plast desto enklare tycker jag det blir att välja bort och avstå från det. Ni kanske känner igen er? För mig har det blivit självklart att vi ska fortsätta plast- och kemikaliebanta hemma och att vi framöver dessutom ska börja minimera vår användning av plast i allmänhet och i så stor utsträckning som möjligt börja avstå både i och utanför hemmet.

Här börjar vi

Inom zero waste och nollavfall finns kom-ihåg-regel som är en given utgångspunkt för den som vill ställa om mot minskat avfall eller noll avfall, som egentligen gäller alla material och all typ av konsumtion. Vanligtvis pratas det om de 5 R’en men jag har valt att lägga till ytterligare ett R i min lista – R som i reparera. När det gäller plast och plastbantning är det de två första punkterna som står i fokus.

Mot noll avfall – de 6 R’en :

  1. Refuse / Avstå
  2. Reduce / Minska
  3. Reuse / Återanvänd
  4. Repair / Reparera
  5. Recycle / Återvinn
  6. Rot / Kompostera

Hemma hos oss börjar vi plastbanta där det gör störst nytta och där det finns lättillgängliga miljövänliga, kemikaliesmarta och giftfria alternativ. Så är det enklast att komma igång! En omställning till en mer miljövänlig livsstil behöver inte innebära en försämrad levnadsstandard eller livskvalitet. Det råkar vara så att vi ser att vi kan både minska vår klimatpåverkan och vårt ekologiska fotavtryck och samtidigt höja vår livskvalitet. Det finns onödig, förfulande och slentrianmässig användning av omiljövänlig plast och för oss är det enklast att börja omställningen just där. Sedan finns det ju plaster som har negativ påverkan på vår hälsa. Att rensa bort dessa behöver väl inte heller ytterligare motiv. Engångsprodukter i plast har jag slutat med helt och hållet både i och utanför hemmet, nu har jag bestämt mig för att sluta även med enportionsförpacknigar i plast. Jag har sedan tidigare börjat välja bort plast också i saker som återanvänds, exempelvis disktrasor och saker vi använder dagligen men också sådana vi använder mer sällan som särskilda köksredskap. Att återvinna ett material som är dåligt för miljön och klimatet räddar inte världen. Det finns ju som sagt bättre saker att göra. Att avstå helt eller minska sin användning är allra bäst. Att successivt börja ersätta all plast som fyller våra hem med naturmaterial är både kemikaliesmart, inredningssmart, miljösmart och plånbokssmart.

Mina tips för den som vill komma igång

  • Rensa ut framförallt mjuk plast för ett mer giftfritt och kemikaliesmart hem. Dessa plaster innehåller ofta kemikalier som innebär att man utsätts för hälsorisker i hemmet.
  • Fundera på vilka plastprodukter du kan och vill börja avstå från helt eller som går att minska på, samt vad som i så fall krävs av dig.
  • Gör medvetna och långsiktiga val inför kommande inköp och passa på att sluta med onödig användning av plast för minskad påverkan på klimat, djur och natur.
  • Bara se till att börja med en enda sak och ta sedan ett steg i taget. Det är en stor omställning för de flesta av oss och det får ta tid.
Kära godzilla, en dag hamnar du kanske i maten jag äter men nu säger jag adjö!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp