Tomat- och fikonchutney

Råkar ni ha några torkade fikon kvar efter julen, eller som jag en handfull färska lägenhetsodlade vinterfikon? – Satsa på en tomat- och fikonchutney att servera till nästa korma eller daal!

Våra hemmaodlade fikon.

Jag hittade ett recept på nätet och hade nästan alla ingredienser hemma, men annars tar man väl det man har. Förutom hemmaodlade fikon använde jag min mammas egna chiliflakes från balkongodlad chili, och oj vad stark den var!

Ingredienser:

  • ca 6 fikon – färska eller torkade (skär i bitar)
  • ca 5 bifftomater eller motsvarande (skär i bitar)
  • 1 msk torkade chiliflakes (eller motsvarande en chili)
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2-3 msk hackad färsk ingefära
  • 1 tsk mortlade kryddor fänkålsfrö, spiskummin och senapsfrö
  • 3-4 msk ekologiskt socker
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt

Gör såhär:

  • Häll i olivoljan i en gjutjärnspanna
  • Lägg i chili, vitlök, ingefära, salt och mortlade kryddor och låt steka lätt.
  • Lägg i tomater (och fikon om du använder torkade) och tillsätt sockret.
  • Koka utan lock tills chutneyn har en tjock konsistens.
  • Lägg i fikon (om du använder färska) och låt koka lätt i 5 minuter.
  • Smaka av och servera varm eller kall
Hemmaodlade vinterskördade fikon och chiliflakes från balkongodlad chili.
Tomat- och fikonchutney.

Förvara smart!

Glöm inte att desinficera dina glasburkar innan användning! Då får innehållet längre hållbarhet vilket hjälper till att minska matsvinnet.

Desinficera såhär:

  • Sätt ugnen på 125 grader.
  • Diska glasburkarna och packningsringarna noggrant.
  • Ställ burkarna upp och ned på ett galler i ugnen i ca 20-30 minuter (eller om du tycker att det är enklare kan du istället lägga ned dem i kokande vatten i en minut). Tänk bara på att burkarna blir rejält varma!

Tips! Jag sparar alltid glasburkar som jag har köpt med innehåll så länge locken inte har någon logotyp. I det här fallet använde jag dock en glasburk med snäpplock och packningsring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp